Låve fra Velteøyne i Flå, låve fra Velta, Flå bygd, 1700-tallet, tredelt i to høyder med løe, låve og brøte – Utendørs I
Landhandel
Opprinnelig husmansstue fra Gudbrandsrud i Nes, 1800-tallet
– Utendørs II
Både Utendørs I og II har vært med på en reise fra Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo til Nordre Lindeberg gård i Oslo, til Rundetårn i Køpenhavn og Vevringutstillinga i Sogn og Fjordane.
Trøymstugu
«Trøymstugu fra Hemsedal, er ca. fra 1650. Stugu stod på nabogården til den gamle stavkyrkja i Hemsedal, og det var her presten tok inn når han i embets medfør var i bygda.»
«Huset har en spesiell loftaktig byggestil. Her er grovt tømmer. Noe uvanlig er det også at lagerplass og boligrom er i samme bygningen
Huset har utvendig trapp opp i svalgangenrundt andre etasjen. Utedo finnes også her.
I første etasjen er det to forrådsrom / lagerrom. Lønn til presten var tienden fra bøndene som ble levert i for og matvarer. Derfor måtte presten ha lagerplass og kjørel til maten som hemsedølene leverte.»
«I presteboligen er veggene og taket fint dekorert med dekorasjonsmaling. Dette er gjort før den klassiske rosemalingsperioden tok til, og trolig av en profesjonell omreisende maler. Mønstrene minner mye om den typen bilder man finner i kirkene fra samme tid. I taket ser man bl.a. en mann og en kvinne i tidsriktige klær, en framstilling av David og Goliat, og akantusranker.
Dekoren i Trøymstugu er den eldste bevarte verdslige dekormaling i Hallingdal. Trolig malt ca. 1690. I 1883 ble rommet vasket og mye av dekoren forsvant.»
Alt om Trøymstugu er hentet i avsnitt fra manuskriptet: Presentasjon av bygninger på Hallingdal Folkemuseum.
Trøymstugu: Utendørs IV, mitt nyeste verk fra 2018/19, først vist i vår under Oslo Opens satellittprogram, på Rulleboden, Tveten gård, Oslo.