Utendørs III

2009
9 Paneler à 290 x 24 cm
nylon, trossetau og møbelsnor
foto: B.S. og H. Vadstein

Utendørs III ble vist på samme vegg som de to foregående prosjektene, fra 14. mai og ut oktober 2009.
Arbeidet målte totalt 3 x 2,7 m og besto av 9 paneler som hver enkelt var 24 cm brede.
Materialene jeg benyttet er solide og ment for et røft formål. De var utført i kvalitetene nylon, trossetau og møbelsnor

Utendørs I og II foregikk på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo høst 2005 og vår/sommer 2007.

Hensikten med prosjektene er å erfare endringer som skjer med det vevde materialet når det utsettes for sollys, vær og vind over lengre tid. Materialene i tidligere verk endret fargekarakter og styrke, og tekstilene krympet.

Villvinen som vokser på den aktuelle veggen fikk lov til å infiltrere Utendørs II; dermed oppsto det en interessant fargekombinasjon og materialkvalitet i møtet mellom de syntetiske trådene og det organiske materialet.

Jeg videreførte ideen om villvinens innspill i Utendørs III, og lot den få ta sin naturlige del i prosjektet. Den fikk vokse fram mellom panelene og spredde seg utover de vevde flatene.

Sporene av slitasje på og falming av det syntetiske materialet over lengre tid utendørs ble jevnlig dokumentert samtidig som villvinens vekst og fargeendringer ble festet til filmrullen.

Erfaringer fra Utendørs III: Panelene krympet ujevnt, fra 5-10 cm. De tynneste tekstilmaterialene krympet mest, mens de grove tålte mer. De rødlige panelene falmet raskest i sollys, mens de sorte og rosa holdt bra stand.

Villvinens utvikling fra det spede grønne til et frodig kratt, som til tider nesten dekket hele tekstilen og endret farge utover høsten, ga gevinst for den perioden Utendørs III ble vist, der endring som fenomen hele tiden sto sentralt.

 

Les Nina Berres tekst om arbeidet (pdf, åpnes i nytt vindu) >>

 

——

Idé og gjennomføring: Brynhild Slaatto
Produksjonsbistand, vev: Ingri Ødegård
Web og foto: webverket.no

Takk til Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og Statsbygg Øst

Category
arbeider