Utendørs II

2007
8 Paneler à 290 x 30 cm
plast, nylon og possementtråd
Vist på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo,
29. mars – 30. juni
foto: Hege Vadstein

Utendørs II ble vist på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo fra 29. mars og ut juni måned 2007. Utendørs II var et uteromprosjekt der hensikten var å erfare endringer som skjer med det vevde materialet når det utsettes for sollys, vær og vind.

Utendørs II var en oppfølger av et tidligere prosjekt, Utendørs I, høsten 2005. Materialene den gang var sisal og trossetau, plast og possementtråd. Det hang på den samme utvalgte veggen i to måneder. Materialet krympet med opp til 5 cm og fargene falmet.

Etter erfaringene fra Utendørs I valgte jeg å øke fargestyrken, endre noe av materialet og legge prosjektet til en årstid med kraftigere sollys for å se hvordan dette vil påvirke tekstilene.

I lengre tid har jeg vært opptatt av trepaneler i eldre og moderne byggverk. Dette har inspirert meg i mitt arbeide og følgelig ble Arkitektur- og designhøgskolen et naturlig stedsvalg.

Jeg er interessert i å forflytte tekstilt materiale utendørs fordi jeg mener den stofflige, sanselige karakteren gir en ekstra dimensjon til bygget forøvrig.

Materialene var trossetau, plast og flaggline, nylon; – i tillegg ble det benyttet possementtråd.

Utendørs II ble tatt ned i begynnelsen av juli måned og da hadde panelene vært utsatt for kraftig sol og vær og vind i 3 måneder.

De lyse fargene falmet raskest; de rosa nyansene ble tæret bort av sollyset (baksiden har beholdt noe av fargen) og de røde fargene endret karakter og ble mindre intense.

Gjennomgående krympet panelene fra 5-8 cm. Et stabilt gitter av armeringsjern ble konstruert for å holde tekstilpanelene på plass. Panelene ble festet med plaststrips til gitteret, for å tåle belastningen med skiftende værforhold i en lengre periode.

Monteringen av Utendørs II ble videreutviklet med nyttig erfaring fra Utendørs I.

 

Les Nina Berres tekst om arbeidet (pdf, åpnes i nytt vindu) >>

 

Takk til:
Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Statsbygg Øst, Hege Vadstein og Paul Brady, www.novelty.no, Anders Wittusen, Brith Omberg.

Category
arbeider